Medvieďa sa schladilo kúpeľom vo Velickom plese

11.06.2008 Poprad

Vysoké Tatry 11. júna (TASR) - Pravdepodobne teplo donútilo dnes dopoludnia medvieďa okúpať sa vo Velickom plese.
\"Mladého medveďa spozorovali turisti v blízkosti Sliezskeho domu. Schladil sa vo Velickom plese a po pár minútach, vyplašený fotografujúcimi turistami, odbehol do kosodreviny smerom k Batizovskému plesu, \" opísal medvedí kúpeľ Igor Cpin, ekológ z ochranného obvodu Vyšné Hágy Štátnych lesov TANAP-u.
Podľa zistení na mieste a podľa fotografií, ktoré urobili turisti, išlo o dvojročné až trojročné medvieďa, ktoré sa v horúcom počasí chcelo schladiť v studenej vode plesa.
Podľa Stanislava Plšku z ochranného obvodu Vyšné Hágy nie je nič nezvyčajné, ak medveď v horúcich dňoch vyhľadá vodu, aby sa schladil. \"Keďže ide o mláďa, domnievame sa, že ho matka už odvrhla, aby sa mohla venovať tohtoročným mláďatám. Medvedík si pravdepodobne hľadá vlastné miesto na danom území. Je preto možné, že sa v blízkosti Sliezskeho domu či v jeho širšom okolí bude potulovať aj naďalej. Budeme ho sledovať a dúfať, že si nájde svoje miesto v lese. \"
Štátne lesy TANAP-u žiadajú turistickú verejnosť, aby sa stretnutiu s medvedíkom vyhýbali. A to aj tak, že na turistických chodníkoch dajú o sebe zvieraťu vedieť napríklad hlasným hovorom. Rovnako dôležité je neprikrmovať ho zásobami z ruksaku.
 

Vyberte región